Postveien fra Øye over Rødalen

De fleste kjenner den gamle postveien fra Thomaskirken til Maristua. Det mange ikke har klart for seg er hvor den gamle veien fortsetter fra Thomaskirken og videre østover mot Øye. Vi tar også en avstikker til Værsteinen med sine groper

For de som er intressert i kongsvegen kan jeg henvise til en artig artikkel fra Sogn og Fjordane fylkesarkiv om  Kongsvegen  over Filefjell

Siden det nå i høstferien var kommet mye snø over 800 meter reiste vi ned til Øye som fortsatt var snøfri for å gjøre oss kjent inn Rødalen hvor den Bergenske Postveien en gang gikk over fjellet til Tenlafjorden og videre mot  Gamlestølen . 
Til vinteren blir der nok en skitur fra Filefjell og ned til Øye og så får jeg noen med bil til og hente meg
Der går flere veier oppover Rødalen og vi valgte Pilgrimsstien som går på den gammel stølsveien fra Øye Kirke og innover mot Rødalen. Dette er en gjengrodd sti som er tydelig merket med Vang turlag sine hvite V'er.

Turen går i starten igjennom noen tilgrodde jorder før den forsvinner inn i skogen. Først et kort plantefelt med furu før bjørkeskogen tar over og fører oss i en jevn stigning oppover. Motbakkene flater ut når vi treffer på den første seteren.
Her åpenbarer deg seg en vakker stølsdal med store jorder.Rødalen

Inne i Rødalen møtte Stølsveien postveien og det ble høgtlesing fra turboken vår."Turhandbok  Vang i Valdres"
Langs med postveien kan en gjøre en avstikker til en stein med en grotte under som heter verssteien. Denne kan man krype inn i og nesten stå oppreis inni. På toppen av steinen er der i følge handboka 22 skålegroper som ble brukt til offergaver for fruktbarhet? fra 1500 f kr og frem til 1000 e.kr. Steinen var dekket med mose men vi klarte og grave frem et par tydelige groper.

VerssteinenKommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Suletind sommertur

Mjøledalstinden 2138 fra Eidsbugarden

Åsnes Storetind Test