Fanaråken 2068 moh

En klassiker for mange turgåere er Fanaråken. Det er blidt hevdet at der i gjennomsnitt kun er 10 dager i løpet av sommeren hvor der er penvær og god sikt fra toppen av Fanaråken. Toppen er starten fra vest på Jotunheimen. Fra toppen ser en både Jostedalsbreen, Lodalskåpa og innover kjente topper i Jotunheimen
I Bakgrunnen Fanaråken

Det beste utgangspunktet for å nå toppen er fra Turtagrø Hotell som ligger ved veien over Sognefjellet.
Vi startet turen fra bommen i Helgedalen på ca 900 moh og fulgte sommerruten fra vest rett mot toppen. Det går en grusvei innover Helgedalen som er laget for kraftutbyggingen og som nå sanssynligvis brukes til vedlikehold av damanlegget. Ved bommen er det et par parkeringsplasser ved veien. Vi hadde med oss sykler som vi benyttet  det første stykket, disse ble parkert og låst i veikanten. Der er ca 3 km med grusvei frem til stedet hvor en må over på stien som starter nede på Turtagrø.  Stien opp mot toppen har det vært arbeidet med slik at den flere steder er tilrettelagt slik at det er enkelt å gå opp til denne toppen. Vi traff 3 stykker som arbeidet på stien.
På toppen med DNT hytten og den gamle metrologiske hytten
Der var flott sti hele veien opp. Når vi nærmet oss toppen var der fortsatt mye snø. Denne var våt slik at det ble etter hvert ganske fuktig på beina.

Utsikten fra toppen var fin selv om det ikke var helt skyfritt. Vi kunne se blåisen Fanaråkbreen selv om det var tidlig sommer 28.juni.

Vi gikk ned samme rute på vestsiden av Fanaråken men alternativt kan man gå rett østover om Fanaråknosi og Keisarpasset og ned  i Helgedalen til Turtagrø. Denne har jeg tidligere gått om vinteren.

På sykkel inn Helgedalen
Dette var kanskje den varmeste sommerdagene så langt dette året. Vi hadde 20 grader på toppen og kun et lite drag i luften. Dette førte til at vi gav oss god tid både opp og ned med pauser.
Utsikt mot Helgedalen med skotørk. En kan skimte grusveien i bunnen av dalen

Etter at man har besteget toppen kan innvilge seg  besøk i resturanten på Turtagrø hotell.
Turtagrø hotell

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Suletind sommertur

Mjøledalstinden 2138 fra Eidsbugarden

Åsnes Storetind Test