Stugunøset 1453 moh J.C.Dahl


J.C Dahl Fjellstøtt
Stugunøset er et landemerke når man passerer over Filefjell (E16) .  En av kunstnerene som har gjort dette fjellet kjent er J.C Dahl med sitt maleriet "Fjellstøtt". Maleriet ligner vel ikke helt på hvordan Stugunøset ser ut men etter datidens nasjonalromantikk var det dette regnet som kunstnerisk frihet.  De fleste som tar turen til toppen en klar solskinnsdag vil ikke klage på utsikten, her har man 360 graders utsikt hvor man i nord kan se hele tinderekken inn mot Jotunheimen


Turen opp Støgonøse(Norgeskart) eller Stugunøset 1439 moh er en yndet sommertur blandt hyttefolket på Filefjell.  Dette er en familievenlig tur som man kan utvide med å følge høydedraget over mot Skørsnøse 1453 og derfra ned mot Tyinkrysset.
Den enkleste veien opp er å starte ved hyttefeltet ovenfor Nystuen. Stien er avmerket på kartet ovenfor Nystuen hotell. Der er merket med hvite "V" opp mot toppen. Det tar cirka en time og komme seg opp på toppen.
Under krigen bygde Tyskerne en utkiktspost her oppe for å varsle flyraid mot østlandet. Denne hytten står her fortsatt men nå til nedfals. Den er imidlertid fin og sitte i le av for nordavinden og man har en flott utsikt sørover.


Mange tar turen videre til Skarsnøse og ned til tyinkrysset slik at man får seg en rundløype. Stien mellom Stugunøse og Skørsnøse er utydelig men når været er pent ser en enkelt mellom de to toppene slik at det er ikke noe problem og finne frem.   En har en nydelig utsikt ned mot Tyinkrysset og det "nye" hyttefeltet på Filefjell

Det kan se luftig ut på bildet men det er bildet som lyver.

Stugunøset sett fra vest. Med toppen sentral i bildet

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Stølsnøse 1404

Mjøledalstinden 2138 fra Eidsbugarden

Åsnes Storetind Test